Tuvalisa Rosenquist slog personligt rekord och vann spjutkastningen i sin klass U18. Totalt sett hamnade hon på tredje plats och blev bästa svenska sjukampare i sin damklass. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Uppsalapremiär för nordiska mästerskap i mångkamp

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen 8-9 juni möts 90 friidrottare från de fem nordiska länderna för första gången i Uppsala.

– Det är första gången en så här stor tävling arrangeras på den här arenan, säger Tord Hallberg från värdklubben Upsala IF.

Det är inte helt oväntat ett blåsigt Uppsala som möter de 90 friidrottarna som tagit sig hit från hela Norden.

– Det här blir ett test av tekniken och annat runtomkring inför SM som vi kommer att hållas här 2020, säger Tord Hallberg från Upsala IF, värdklubben för tävlingarna.

Under helgen 8-9 juni tävlar juniorer och ungdomar i sjukamp för damer och tiokamp för herrar. Dessutom hålls Estkampen som är en laglandskamp i mångkamp för seniorer från Estland, Finland och Sverige. Men Estland backade ur i sista stund.

Personligt rekord

Det är första gången en så här stor friidrottstävling hålls på Uppsala friidrottsarena. 17-åriga Tuvalisa Rosenquist från Norrköping tycker om att tävla på en ny arena. Dessutom slog hon personligt rekord i spjut och var därmed med sina 41,82 meter bäst i sin klass i den grenen. Totalt kom hon på en tredjeplats i sjukampen och blev därmed bästa svensk i damklassen U18.

Se Tuvalisa Rosenquists spjutkast i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.