Flera föräldrar lyckades se kommunens skolplaceringar, trots att de inte hade offentliggjorts. Foto: TT

Uppsalaprofessor: ”Besluten är bindande”

Publicerad

På grund av tekniska problem har Uppsala kommun tvingats göra om alla grundskoleplaceringar. Men enligt en professor i förvaltningsrätt kan inte kommunen ta tillbaka de beslut som gjorts.

– Kruxet är att om man har gett ett besked som är positivt för den enskilde då kan man inte ta tillbaka det hur som helst, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Det var sent på tisdagskvällen som personal på Uppsala kommun upptäckte att man hade fel adress till ett hundratal av de barn, som skulle få besked om vilken skola de skulle placeras i. Ett flertal elever som anmält att de skulle byta adress till hösten hade blivit placerade utifrån sin gamla adress.

Läs mer: Haveri försenar skolval

”Är inget beslut”

Beskedet om skolplaceringarna skulle bli synligt för allmänheten vid midnatt under natten mot onsdagen. Då felet uppdagades valde kommunen att inte offentliggöra de felaktiga placeringarna. Trots det lyckades några föräldrar ändå se dem på hemsidan.

Kommunen hävdar nu att den informationen inte gäller.

– Eftersom vi inte har skickat ut besluten via mejl eller brev så menar vi att det inte är något beslut. Det är f

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet

örst när vi aktivt har skickat ut något som det är ett myndighetsbeslut, säger Maria Hasselgren, PR-strateg på Uppsala kommun.

Enligt Olle Lundin är ett gynnsamt beslut i princip bindande för kommunen, vilket UNT har skrivit om tidigare.

– Det finns tre undantag, som inte gäller i det här fallet. Det är om den enskilde har ljugit i sin ansökan, eller om det föreligger fara för liv eller säkerhet, eller om det finns något förbehåll när beslutet meddelades, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Kan överklaga besluten

Föräldrar som är missnöjda med kommunens nya placeringar kan göra en anmälan till Justitieombudsmannen eller Skolinspektionen, eller vända sig till domstolen.

– Det allra klokaste för kommunen att göra är att kontakta de enskilda som det handlar om och fråga hur de ställer sig en ändring av deras beslut. De som tycker att de ska ha kvar den ursprungliga placeringen får behålla den, så får kommunen lösa frågan på något annat sätt, säger Olle Lundin, och tillägger:

– Den enskilde ska kunna känna trygghet i att det beskedet jag har fått nu gäller.

”Måste se till helheten”

Enligt Uppsalas stadsjurist är kommunen beredd på att föräldrar kan komma att ta besluten till domstol.

– Vi kommer att göra allt vi kan för lösa det här på ett bra sätt, men vi har samtidigt ett ansvar att se till helheten, säger Lena Grapp, stadsjurist på Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.