Rapparen hoppas kunna bli ”Mello-Moncho” Foto: SVT

Uppsalarapparen ”Moncho” gör Mellodebut

Publicerad

På lördag är det dags för deltävling 3 av Melodifestivalen. En av årets debutanter är Uppsalarapparen Ramón ”Moncho” Monserrat.

I en lägenhet i Eriksberg bor Ramón ”Moncho” Monserrat med sin sambo och tre döttrar.

Han är främst känd som en del av Uppsalabaserade reggae- och hiphopgruppen Löst Folk, men nu på lördag kanske han blir mer känd som ”Mello-Moncho”, när han ställer upp med låten ”Cuba Libre” i Melodifestivalen.

– Det är en partylåt skulle jag säga. Den handlar om att drömma sig bort till en varm plats där man badar, dricker gott, äter gott, dansar och har det bra. Jag tror den kommer tas emot väldigt bra i Melodifestivalen, säger Moncho.

Rappar i köket

Runt om i lägenheten hänger familjebilder och minnen från Monchos karriär.

När hela familjen är hemma får han stänga in sig i köket för att tänka ut och öva på sina texter när han lagar middag.

Moncho tycker det går bra att rappa vid matlagning. Foto: SVT

Och inför Mellodebuten har han fått öva extra mycket, framförallt på hur han rör sig, eftersom det blir en helt annan typ av scenshow än vad han är van vid.

– Det här är nåt helt nytt. För det första så har jag aldrig haft en danskoreografi, eller sex dansare. När jag uppträder annars så brukar jag dansa på feeling. Jag älskar att dansa. Men nu måste jag följa en koreografi och det krävs lite rep, för jag är inte van vid det, säger han.

Stolta döttrar

Det var länge sen han själv tittade på Melodifestivalen, men Monchos döttrar älskar schlagerfesten och de är imponerade av pappans nya stil.

– De har varit jättetaggade, speciellt de två äldsta. De är 8 och 10 år gamla och alla i deras skola pratar om det och har koll. De är jätteglada och stolta, det är jättekul, säger Moncho.

Och han har inget tvivel om hur lördagens delfinal kommer sluta.

– Jag är fullt fokuserad på att gå till final. Jag måste till final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.