Uppsalaregionen het för framtidens byggande

Uppdaterad
Publicerad

Hur och var ska det byggas nya bostäder i Sverige de kommande decennierna? Den frågan får ett svar inom bara några veckor, då Uppsalapolitikern Johan Edstav ska presentera sitt slutgiltiga förslag. Och just Uppsalregionen är stekhet.

Det byggs mycket i både Uppsala och Knivsta just nu, och flera stora projekt planeras de närmsta åren. Men den mer långsiktiga planen, för de kommande decennierna, är precis på väg att spikas.

I december ska Johan Edstav, som är regeringens särskilde samordnare, presentera en slutgiltig plan. Innan dess ska han ha kommit överens med alla inblandade kommuner om hur samarbetet mellan staten ska se ut – och vem som ska betala för vad.

Johan Edstav

– Staten ska stå för investeringar i infrastrukturen, men också kanske tekniska innovationer i bostäderna, som byggföretagen inte vågar satsa på själva, säger Johan Edstav.

Klimatsmarta lösningar

Miljön är viktig för placeringen av de nya bostadsområdena. Satsningen på fyrspår mellan Uppsala och Stockholm är helt avgörande.

– Det är därför just Uppsala och Knivsta är så intressanta kommuner framöver, säger Johan Edstav.

Människor ska i framtiden kunna pendla klimatsmart, så förutom de statliga satsningarna på infrastruktur behöver kommunerna hjälpa till med att investera i kollektivtrafiken.

Uppsalas kommunalråd Erik Pelling, (S), sitter just nu i tuffa förhandlingar med Johan Edstav om villkoren till framtidens byggande.

– Jag är förhoppningsfull och tror att vi kommer att gå i mål. Men jag vill att staten ska tänka lite mer långsiktigt än tidigare för att vi ska gå med på de kommunala investeringarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsalapaketet

Mer i ämnet