Laina Suni och Astrid Bergström, 105 respektive 104 år, har överlevt coronapandemin. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Över 100 år gamla – så har Laina och Astrid överlevt coronapandemin

Publicerad

De föddes under första världskriget, klarade sig undan spanska sjukan och har hunnit med 23 svenska statsministrar.

105-åriga Laina Suni och 104-åriga Astrid Bergström har även överlevt coronaviruset.

När Laina Suni föddes i Finland 1915 tillhörde landet det kejsarstyrda Ryssland. För tre år sedan flyttade hon, då 102 år gammal över Östersjön och hem till dottern Marjatta och svärsonen Ingemar i Uppsala.

– Vi ville ta hand om henne. Hon bodde själv på andra våningen utan hiss. Och tur var väl det, för om hon flyttat till äldreboende här skulle vi dels inte få besöka henne nu, dels hade hon kanske fått coronan, säger Marjatta Törnblom.

Coronaviruset i Uppsala

Hon och maken är själva i riskgrupp, 79 och 81 år gamla, vilket innebär strikt isolering.

– Men vi har videosamtal med barn och barnbarn, det är tur att internet finns. Och nu har vi äntligen fått tid för vaccinering.

”Vad ska jag vara rädd för?”

Astrid Bergström är en av en handfull 104-åringar i Uppsala. Uppvuxen i Rasbo, sedan sömmerska till yrket innan hon på ålderns höst flyttade in på äldreboendet Karljohansgården.

– Jag mår bra. Det är klart, man har inte fått vara ute så mycket, det är tråkigt. Men jag ska inte klaga. Man går upp, sen går man och lägger sig, säger hon.

Nyligen blev hon vaccinerad.

– Om jag varit rädd? Nej nej, vad ska jag vara rädd för? Jag lever på som vanligt, dagarna går, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet