Tanken är att man ska kunna tvätta cykeln och pumpa däcken på den nya stationen. Foto: Uppsala kommun

Uppsalas första cykelvårdstation är på plats

Publicerad

Den första cykelvårdstationen i Uppsala är nu på plats i Stadsträdgården. Stationen ligger bredvid Parksnäckan där flera cykelstråk binder samman med varandra.

Under en längre tid har Uppsala kommun byggt upp cykelvårdstationen – och nu finns den på plats i Stadsträdgården.

På stationen kommer det vara möjligt att spola av cykeln med vatten, blåsa rent med tryckluft, torka med varmluft och pumpa däcken.

– Det här är ytterligare en pusselbit för att vi ska vara Sveriges bästa cykelstad, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Hur har ni tänkt med placeringen?

– Läget är väldigt bra sett till hur snabbcykellederna. Stadsträdgården binder samman flera cykelstråk, så placeringen är väldigt naturlig.

Vanligaste färdsättet

Framförallt är det tänkt att cykelvårdstationen kommer att komma till användning under vinterhalvåret.

– Det största behovet finns då, men givetvis kommer den komma till användning under hela året.

Varför har ni valt att bygga en cykelvårdstation?

– Cykel är det vanligaste färdsättet i Uppsala, och vi vill att fler och fler ska välja cykel som färdsätt. Det är ett klimatvänligt sätt att transportera sig, samtidigt som cykeln tar väldigt lite plats, säger Johan Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.