Michael Lundgren, Johanna Frisk och Rickard Malmström (MP). Foto: SVT / TT / Uppsala kommun

Uppsalas idrottsprofiler om silverplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Umeå utsågs under söndagen till Sveriges bästa idrottsstad 2018. Uppsala hamnade på andra plats och såhär tycker några av Uppsalas idrottsprofiler om silvermedaljen.

Rickard Malmström (MP), ordförande idrotts- och fritidsnämnden Uppsala

– Jag tycker det är jättekul förstås och inte så förvånande heller. Vi gör väldigt mycket just nu och vi satsar hårt på att följa med i utvecklingen i takt med att stan växer. Att klättra i ranking är ett tecken på att vi gör något bra, men det är inte mitt fokus. Det viktiga är vad Uppsalaborna och de som utövar idrott på olika nivåer här tycker.

Johanna Frisk, expert Radiosporten

– Naturligtvis jätteroligt såklart. Det pågår en hel del i Uppsala och det finns mycket att göra för både ungdomar och seniorer. Men nyckeln för att vi kan bli bättre ligger i att få ungdomar att vilja vara kvar i sin idrott. Det är hög konkurrens nuförtiden.

Sonja Entzenberg, klubbdirektör Uppsala basket dam

– Lite förvånad är jag ändå, att Uppsala är så högt upp. Det är jätteroligt, men jag tycker att stödet kunde vara bättre från kommunen. Framförallt för oss som jobbar med damlag, för det är tufft att driva ett damlag på elitnivå. Om vi verkligen ska lyfta och ta förstaplatsen så behöver vi samarbeta mer mellan kommunen, föreningar, näringsliv och universitetet för att ge bra förutsättningar för alla aktiva.

Mohamad Hassan (L), vice-ordförande idrotts- och fritidsnämnden Uppsala

– Det är glädjande och det visar på att det långsiktiga arbetet vi gjort börjar skörda frukt. Det som är bra med Uppsala som idrottsstad är att vi inte är som till exempel Leksand där det finns hockey och inget mer, utan här har vi många elitlag och man kan välja och vraka på vad man vill gå och se. Dessutom har vi Sveriges största idrottsgymnasium, Celsiusskolan, här och jag tror många kommuner i Sverige tittar på oss och hur vi har lyckats.

Mohamad Hassan (L). Foto: SVT

Michael Lundgren, klubbchef Sirius fotboll

– Uppsala har många olika sporter som är långt upp inom svensk idrott. Det är jättepositivt för stan, men också utmaningar för oss som håller på med det. Hur vi ska få bättre möjligeter att bedriva elitidrott fullt ut för både damer och herrar är en jättekomplex fråga. Allt från boende i stan och samverkan med näringslivet. Det krävs inte bara bra fotbollsplaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.