Elvernas datorer är begärliga och Mikaela Lindqvist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter hjälper skolorna att förstärka skyddet. Barnen på bilden har inget med jobbet att göra. Foto: SVT/TT

Inbrottsvåg mot skolor – länsas på teknisk utrustning

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har olika skolor i Uppsala drabbats av större inbrott, där syftet har varit att få med sig så mycket teknisk utrustning som möjligt. Hundratals datorer och läsplattor har stulits.

Värdet av det stulna är flera hundratusentals kronor.

– Min känsla är att vi har haft flera, större inbrott under våren där de som brutit sig in har haft ett tydligt syfte. Man har haft med sig en flyktbil, kofot och vet var man ska leta, säger Mikaela Lindqvist.

Hon är säkerhetsansvarig vid Uppsala kommun och följer upp större inbrott i bolagets bestånd. Hon är också med och stöttar skolor i deras säkerhetsarbete.

Lindbackens skola har blivit av med 65 bärbara enheter under våren. Kostnad: Cirka en kvarts miljon kronor. Foto: SVT

– Vi har inte nått halvårsskiftet än och vi har redan haft åtta stora inbrott. Jag hoppas verkligen inte att det här fortsätter under hösten.

Enligt Uppsala kommuns egen statistik så anmälde 11 grundskolor stölder förra året. I samband med inbrotten det försvann cirka 130 datorer och ipads.

Det kan jämföras med att det på Lindbackens skola, bara vid inbrottet på sportlovet, försvann 65 läsplattor till ett värde av drygt en kvarts miljon kronor.

Förvarades i ett säkerhetsrum

På Lindbackens skola hjälpte det inte att utrustningen förvarades i ett säkerhetsrum.

– Det är ju inte så att jag har har budgeterat för att bli av med 65 läsplattor, så det här går på min driftsbudget, säger Anna Carlén, rektor vid

Hårt prövad. Anna Carlén, rektor på Lindbackens skola, har fått ägna en stor del av våren att städa upp efter två inbrott som kostat skolan flera hundra tusen kronor. Foto: SVT

Lindbackens skola.

Hon tycker synd om eleverna, att de blev av med nödvändig utrustning, men ett inbrott påverkar också personalen.

– Tjuvarna var inne i lärarrum och rotade runt bland privata saker.

Uppfattades det som kränkande och obehagligt?

– Ja, det gjorde det.

Är du orolig för att ni kan drabbas igen?

– Orolig vet jag inte, men det är klart att det alltid finns en risk. Men vi har jobbat nära Skolfastigheter och har höjt säkerhetsnivån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.