Foto: Mattias Hammarsten/Privat

Här rinner bajsvatten rakt ut i skogen i Storvreta

Uppdaterad
Publicerad

En spillvattenläcka har upptäckts i Storvreta utanför Uppsala. Det är stopp i ett avloppssystem och för tillfället rinner det ut avloppsvatten i skogen. Reparatörer är på plats men i nuläget är det oklart när felet kan vara åtgärdat.

– Det är en halvmånsformad å på runt 100 meter, och det tar ett tag att gå runt den, säger Storvretabon Mattias Hammarsten.

– Det luktade lite funky och jag tänkte förut att 'shit vad konstigt, det luktar nästan avlopp'. Ju närmare källan man kom, desto värre blev det, säger Mattias Hammarsten.

För två veckor sedan var han ute och promenerade med sin hund, och han såg lite vatten som han först trodde var smältvatten.

– Vid senare tillfälle hörde jag konstiga ljud som att det föll ner vatten i ett hål och där fanns en brunn. Jag följde vattnet och kom till en stor flod med avloppsvatten och så måste det sett ut i minst tio dagar, säger han.

Floden beskriver han var dold av träd och där finns inga promenadstigar. Den är enligt honom 100 meter lång och ungefär 1 meter djup på flera ställen, något som han även har fotograferat och filmat.

– Avloppet bubblar upp ur marken med toalettpapper och äckligt jox, säger han.

Foto: Mattias Hammarsten/Privat

Ingen prognos

Uppsala Vatten uppger att felet beror på ett stopp i avloppssystemet ute på plats – norr om Jupitervägen i Storvreta.

– Det är spillvatten. Det man dagligdags kallar avloppsvatten. Från brunnar, toaletter och så, säger Bertil Lustig, VA-chef på Uppsala Vatten.

Lustig uppger att det är reparatörer på plats som för tillfället arbetar med att åtgärda felet.

– Felsökning pågår och vi har arbetat på sedan igår kväll.

Storvretabon Mattias Hammarsten har följt arbetet på nära håll.

– Det är svårt för dem att komma åt med slangarna till alla brunnar och dessutom har två slangar gått sönder, säger han.

Enligt Uppsala vatten är den initiala bedömningen att stoppet inte ska påverka omgivningen efter att felet är åtgärdat.

– Vi har haft miljöcontrollers inblandade från kommunen och så. Risken är ju att det når grundvattnet, men enligt dem är förutsättningarna goda då det är lera där ute. Vilket är tätare så att säga, säger Bertil Lustig.

– Vi får göra vidare bedömningar efter stoppet är åtgärdat, fortsätter han.

I nuläget finns det dock ingen prognos på när felet kan vara åtgärdat.

Foto: Mattias Hammarsten/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.