Medvind för Upsala Segelsällskap

Uppdaterad
Publicerad

Ute på Skarholmen finns seglare i elitklass och nu vill man locka fler att upptäcka sporten genom att storsatsa på allsvenskan segling nästa år.

– Det ska bli kul att vara med i en så stor tävling som allsvenskan är, säger USS-seglaren Ebba Ettemo, som är en av de seglare som är med i laget.

I september 2018 kvalificerade sig Upsala segelsällskap (USS) till allsvenskan segling 2019 från division 1.

– Det är roligt också att det kommer att vara en blandning av juniorer, både tjejer och killar och olika åldrar och generationer, säger Lydia Emanuelsson, seglare.

En del av satsningen har möjliggjorts tack vare en lokal sponsor som ger klubben tillgång till en båt av typen J70 för att träna inför allsvenskan 2019.

– Med tanke på den hårda konkurrensen är målet för USS att hamna i mitten av serien och säkra nytt kontrakt, säger Jonas Ettemo.

Serie med 18 klubblag som tävlar mot varandra.

Båt typ: J70

Den består av fyra deltävlingar över säsongen och nästa år kommer tävlingarna avgöras i Strängnäs, Malmö, Västerås och Örnsköldsvik.

Varje deltävling består av 45 kappseglingar som var och en ligger på 10-15 minuter.

Varje klubb ska delta med minst 12 medlemmar. USS kommer att delta med 20 medlemmar för att sprida kunskapen att segla.

Nya regler inför kommande säsong: Varje båt ska ha minst en junior och olika kön.

Först i mål vinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer