Den uteblivna folkfesten i samband med bandyfinalen kostar kommunen omkring tio miljoner kronor. Foto: SVT

Utebliven bandyfest: ”En ekonomisk smäll”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun förlorar omkring tio miljoner kronor på att folkfesten runt bandyfinalen uteblir.

– Det är såklart en ekonomisk smäll och att det inte blir någon publikfest är jättetråkigt, men jag tror att de flesta förstår varför, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

På lördagen stod det klart att det blir bandyfinalmatcher i Uppsala nästa helg – men utan publik.

I och med det förlorar Uppsala kommun miljonbelopp, både i biljettintäkter och på annat, som kringaktiviteter och mat och dryck som skulle ha sålts på arenan.

Efter regeringens beslut tidigare i veckan om att förbjuda större folksamlingar startade förhandlingarna mellan kommunen och Svenska bandyförbundet om hur bandyfinalen skulle genomföras. Men diskussionerna drog ut på tiden.

– Det har varit ett antalet turer om ekonomin och knepigt att komma överens. Det är ju en ekonomisk smäll både för kommunen – och därmed skattebetalarna – och Svenska bandyförbundet. Det tog tid att komma fram till hur vi kunde begränsa förlusterna, säger Erik Pelling.

Dyrare att flytta till i höst

Ett alternativ som funnits med i bilden var att i stället köra bandyfinalerna i höst.

– Men det hade blivit dyrare, för många av kostnaderna har vi redan tagit – en del fakturor är betalda. Dessutom hade många spelare i så fall hunnit bytas ut, säger Erik Pelling.

Kommunen har köpt evenemanget bandyfinalen av Svenska bandyförbundet. Men enligt Erik Pelling är den ersättningen nu sänkt då folkfesten inte blir av.

Enligt honom är båda parter ändå nöjda med den lösning som nu blev – att matcherna endast sänds på SVT.

– Såklart är det många människor som missar en fantastisk upplevelse på plats, men jag tror att alla förstår att det ju handlar om att värna om de äldre och svaga i samhället och försöka förhindra att de får coronasmittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.