Helena Hovstadius, verksamhetschef Friskis & Svettis i Uppsala. Foto: Andreas Arnberg

Utebliven nyårsboom slår mot gym: ”Alla avvaktar”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet som avlägger nyårslöften i syfte att börja träna tros minska ordentligt i Uppsala. Gymmen har redan tappat i medlemsantal och ser nu att färre än vanligt förnyar sitt medlemskap till årsskiftet.

Signalerna från flera av Uppsalas träningsanläggningar tyder på att det inte blir någon anstormning att tala om i januari. Månaden som normalt sett innebär fullproppade gym kan komma att se annorlunda ut den här gången. Samtliga anläggningar som SVT Nyheter Uppsala varit i kontakt med ser redan nu ett tydligt tapp i antal medlemmar och därmed även intäkter.

– Vi har tappat drygt 2 000 fler medlemmar i år jämfört med 2019 och bara hälften av medlemmarna tränar i våra lokaler i nuläget, säger Helena Hovstadius, verksamhetschef på Friskis och svettis i Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Äldre medlemmar stannar hemma

Trots att många gym ställt om sin verksamhet för att fungera under pandemin verkar fler vilja träna hemma eller inte alls. Några av Uppsalas träningsanläggningar berättar om att det främst är de äldre medlemmarna som lyser med sin frånvaro.

Se i klippet om hur Friskis och svettis har anpassat sina träningar under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet