Idag kom beskedet att läkarresurserna kommer att utökas vid de särskilda boendena. Foto: TT Nyhetsbyrån

Beslutet: Fler läkare vid särskilda boenden

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala län är hårt drabbat av coronapandemin.

Nu kommer läkarresurserna vid särskilda boenden i Uppsala att utökas.

Det beslutet spikades under tisdagseftermiddagen.

– Vi förebygger lidande och inläggning på sjukhus. En viktig åtgärd, säger Vivianne Macdisi (S).

Coronapandemin har slagit hårt mot Uppsala där en våg av positiva fall konstaterats den senaste tiden. Samtidigt har smittan snabbt kommit in på kommunernas särskilda boenden.

Idag kom beskedet att läkarresurserna kommer att utökas vid just de särskilda boendena.

– Jag är väldigt glad över att regionen nu tar det här steget och ställer sig bakom det här förslaget. Jag tror det kommer betyda jättemycket för de äldre och för de som jobbar i vården. Förhoppningsvis kommer det leda till bättre vård på äldreboendena, säger regionråd Vivianne Macdisi (S).

– Det var väldigt stor enhet om beslutet, säger Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen.

Gäller sex månader

Den största och viktigaste skillnaden menar Vivianne Macdisi är att läkarna får mer tid ute på boendena med patienterna, och att de kan åka ut oftare och göra individuella bedömningar.

I första hand kommer beslutet att gälla de kommande sex månaderna.

Under mötet bestämdes också att regionkontoret får i uppdrag att se över hur kontakten mellan vårdcentraler och särskilda boenden fungerat.

– Vi måste säkra upp att vi har ett bra omhändertagande i äldrevården. Så uppdraget går ut på att jämföra samarbetet mellan vårdcentraler och särskilda boenden med hur det ser ut i övriga landet, finns det något vi kan lära oss där, säger Malena Ranch (MP).

Hör mer vad beslutet innebär i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.