Ordningsvakterna kommer främst att finnas på torget och kring biblioteket i Skillingaryd. Foto: TT

Utökat område för ordningsvakter i Uppsala – Fyrisån patrulleras

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gett klartecken för att utöka område för kommunala ordningsvakter i Uppsala kommun. Något som innebär att ordningsvakterna nu kan patrullera inom ett större och mer sammanlänkat område, bland annat vid Årummet längs med Fyrisån.

Kommunens ordningsvakter får möjlighet att verka inom ett större område, nu på båda sidor längs med Fyrisån i city. Något som Uppsala kommuns säkerhetschef Anders Fridborg ser positivt på.

– Tidigare har vakternas område bestått lite av öar kan man säga. Gick de mellan Stora torget och Stadsträdgården tidigare rörde de sig i områden där de inte hade befogheter att ingripa, säger han.

Vad innebär det i prakten?

– Ordningsstörningar sker på olika ställen och kan flytta på sig. Om en grupp märker att vakterna inte är på andra sidan ån så kan de ställa sig där i stället och fortsätta, men nu blir det lättare för vakterna att arbeta.

Ville ha ännu större områden

Tillståndet gäller i två års tid och i kommunens ansökan ingick ett större område än vad man nu fått tillstånd för. Bland annat ville man att de fyra vakter som patrullerar dagligen också skulle kunna röra sig upp längs Drottninggatan och till Carolinaparken – som är ett av ”ö-områdena” – samt runt Domkyrkan.

– Vi hade tillstånd för det tidigare, 2017, men enligt polisens lagtolkning så sker det inte tillräckligt med ordningsstörningar där för att vi ska få tillstånd till det, säger Anders Fridholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.