Knutby skola en av de som bedriver pedagogik utomhus. Foto: SVT

Skolor uppmanas hålla lektioner ute: ”Ökat med 50 procent”

Publicerad

Skolorna bör förlägga mer av sin undervisning utomhus. Den uppmaningen kommer från skolförvaltningen i flera länets kommuner med anledning av coronaviruset. Och utomhusundervisning kan ge positiva effekt för eleverna.

På Knutby skola är man van vid att arrangera utomhusundervisning. Nu har man dubblerat antalet lektionstimmar utomhus för vissa årskurser.

– För vissa grupper har vi säkert ökat uteundervisningen med 50 procent, säger Sofi Lundvall som är rektor på Knutby skola.

Att vara ute på lektionerna gillas av Nellie Milewind som går i andra klass på Knutby skola.

– Man blir piggare av att vara ute, säger hon.

Engelskalektion ute

Evelina Lundvall är lärare på Knutby skola. När SVT är på plats driver hon en engelskalektion med klass ett och två i skogen och hon ser många fördelar med att hålla lektionerna utomhus.

– Barnen får både uppleva, höra och känna och vi tror att kunskaperna sätter sig bättre när barnen får använda alla sinnen. Utevistelsen ger barnen energi som räcker hela veckan, säger Evelina Lundvall.

Följ med på en engelskalektion och hör några av barnens funderingar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.