Utpekad ledare i Dödspatrullen häktad för misstänkt beställningsmord i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern häktades under fredagen misstänkt för ett beställningsmord utanför en restaurang i Boländerna i Uppsala 2017.

Personen som är hemmahörande i Stockholm är utpekad ledare i den så kallade ”Dödspatrullen”, en grupp unga män som enligt polisen haft som affärsidé att mörda mot betalning.

Mannen begärdes häktad misstänkt för mord och grovt vapenbrott tidigare i veckan.

Förhandlingarna hölls på fredagen vid Attunda tingsrätt och efter det förklarades mannen häktad.

– Han är häktad på sannolika skäl för mord och grovt vapenbrott – och han förnekar brott, säger Charlotta Stege Unger, kammaråklagare till SVT.

Vad har ni för bevisning?

– Vad som sades bakom stängda dörrar kan jag inte säga någonting om.

– Nu fick jag två veckor på mig, men utredningen kommer inte bli klar till dess. Då kommer jag begära honom fortsatt häktad, säger Charlotta Stege Unger.

Ingen dömd

Mordet begicks den 1 april 2017. En man sköts då till döds när han lämnade restaurangen Dinos i Boländerna. På övervakningsfilmer från tillfället syns två maskerade män i vita dräkter hoppa ut från en bil och skjuta mannen med flera skott.

– Dödspatrullen kopplades tidigt till mordet och flera i gänget häktades, men släpptes så småningom. Den här personen som nu begärts häktad avtjänar ett flerårigt straff för synnerligen grovt narkotikabrott, säger Diamant Salihu, krimreporter på SVT Nyheter som skrivit en bok om Dödspatrullen.

Ingen har hittills dömts för mordet.

Här kan du läsa mer om turerna kring mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.