Utredning om giftiga ämnen sågas

Publicerad

Försvarsmaktens utredning kring utsläppet av P-FAS vid Ärna sågas vid fotknölarna av samtliga remissinstanser. Det står nu klart efter att Uppsala vatten, Sverige geologiska undersökning och Uppsala kommun fått ge sin syn på situationen.

Försvarsmakten har tidigare kommit fram till att mellan 5-15 procent av PFAS-ämnena som går att finna i vattnet i Uppsala kan härledas tillbaka till Ärna. En utredning som nu sågas vid fotknölarna av alla berörda instanser i Uppsala; kommunen, Uppsala vatten och Sveriges geologiska undersökning.

– Jag blir egentligen inte förvånad. Det var vissa grova felaktigheter i slutrapporten, säger Sven- Ahlgren, planeringschef vid Uppsala vatten.

Ifrågasätter försvarets förklaring

Försvarsmakten har tidigare hävdat att markens täthet har skyddat grundvattnet från PFAS, något nu remissinstanserna förkastar samtidigt som de ifrågasätter försvarets förklaring med alternativa källor. Enligt SGU så finns det få alternativa förklaringar till Uppsalas nu förorenade grundvatten.

Ärendet ligger för tillfället hos försvarets tillssynsmyndighet Generalläkaren för beredning, och Försvarsmakten vill därför inte kommentera kritiken innan utredningen är klar.

– Det är en process där det kommer in remissyttranden över de utredningar vi har lämnat till vår tillsynsmyndighet. Sen får vi ta del av det allihop och ger ett samlat svar, säger Folke Borgh, chef miljöprövningsenheten FMV.

Avgör kostnadsansvar

Försvarsmakten har nu till den 15 december på sig att komma med ett svar till sin tillsynsmyndighet. Ett svar som kan komma att avgöra kostnadsansvaret för sanering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.