Mannen som sköts till döds misstänktes för ett mordförsök i centrala Uppsala. Foto: SVT

Utredning om tjänstefel vid dödsskjutning dröjer

Publicerad

Det har gått fyra månader sedan en man sköts till döds av polisen i Ulleråker i Uppsala, men utredningen om eventuellt tjänstefel är ännu inte klar. Enligt chefsåklagaren beror det på hög arbetsbelastning hos den myndighet som ska göra en så kallas skjutavståndsbedömning.

– Jag hoppas att det ska vara klart inom några veckor, svarar Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, på frågan om när utredningen beräknas vara klar.

Hon förklarar att det endast finns en person vid Nationellt forensiskt centrum som gör den här typen av analyser och på grund av hög arbetsbelastning dröjer deras utlåtande.

Attacken vid Forumgallerian

– I början av augusti fick vi besked att det skulle dröja en månad, men nu har det redan gått fyra veckor. Men det är viktigt att vi gör sådana här utredningar så noggrant som möjligt, så vi väntar in utlåtandet.

Misstänkt för mordförsök

Det var den andra maj som en mannen sköts till döds när polisen skulle gripa honom i Ulleråker. Då hade han varit efterlyst efter att tidigare samma dag misstänkts för mordförsök på en kvinna. Han ska även ha slagit en polistekniker i huvudet med en kedja i centrum och knivskurit en annan polis i Ulleråker.

Mannen ska under flera år ha haft kontakt med psykiatrin och även flera gånger försökt påtala att han tyckte att den hjälp han fått var undermålig.

Talar för nödvärn

Vad tror du om utgången, kommer ni komma fram till att någon polis begått tjänstefel vid den här skjutningen?

– Det jag kan säga är att ingen ännu blivit skäligen misstänkt. Utan det är mycket som talar för att det var en nödvärnssituation. Men som sagt, utredningen är inte hundra procent klar än och det vi får fram kan föranleda ytterligare åtgärder, avslutar Lena Kastlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Forumgallerian

Mer i ämnet