V går ihop med högern i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

För att få igenom sin politik går nu M, C och KD ihop med V i Uppsala när det gäller en satsning på bland annat trygghet, socialtjänst och förskoleplatser.

– Vi lever i märkliga tider, säger socialdemokraten Erik Pelling.

På riksplan har Moderaterna och Kristdemokraterna kommit överens med Vänsterpartiet om ett utökat statsbidrag till kommunerna och regionerna runt om i landet. För Uppsala kommuns del handlar det om 117 miljoner kronor.

Lokalt i Uppsala har även Centerpartiet gått med i en blocköverskridande överenskommelse tillsammans med Moderatarena och Kristdemokraterna samt Vänsterpartiet. Partierna vill lägga 45 miljoner på framförallt fem välfärdsområden: Trygghet, socialtjänst, förskoleplatser, LSS-boenden och besöksnäring. ​

Men varför går ni ihop med högerpartier som ni inte brukar samarbeta med på det här sättet?

– Vi är fullkomligt oeniga i en rad frågor men i de här frågorna så är vi rasande eniga över att välfärden behöver de här resurserna, säger Tobias Smedberg (V), kommunalråd i Uppsala.

M, C, KD och V vill sätta press på det politiska minoritetsstyret i Uppsala och räknar med att få igenom detta i kommunfullmäktige i mars eftersom de har majoritet i frågan. Men att samarbeta i denna konstellation hör inte till vanligheterna. ​

Kommer vi se fler sådana samarbeten framöver? ​

– Jag tror att det kommer att bli så. Det beror naturligtvis på hur de andra partierna minoritetsstyret agerar men jag ser att hittar vi bra och viktiga sakfrågor där vi kan komma överens då kommer vi fortsätta med den här typen av samarbeten, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd i Uppsala. ​

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) är skeptisk till samarbetet och tycker att det är konstigt att de inte fått frågan.

– Vi lever i märkliga tider, säger han.

Hör mer om samarbetet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.