Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter regeringskrisen – de firar inte midsommar ihop Foto: SVT

Budgetsamarbete brakade ihop efter regeringskris

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Uppsala anklagar Socialdemokraterna för att ha dragit tillbaka ett budgetförslag som en hämnd för Vänsterpartiets agerande på riksplanet. Det framkom på en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Nu öppnar Vänstpartiet för ett samarbete med oppositionen kring budgeten:

– Minoritetsstyret har placerat sig i en politisk sandlåda. Bakgrunden till konflikten är alltså att minoritetsstyret dragit tillbaka ett budgetförslag som man kommit långt med. V ser det som en hämndaktion för agerandet på riksplanet, säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V).

I klippet: Smedberg och Pelling om krisen. Pelling: ”Vi firar inte midsommar ihop”

Bjuder in oppositionen

Vänsterpartiet framhöll på presskonferensen att Uppsalas styre (Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet) har fungerat så väl efter valet 2018 tack vare stöd från Vänstern. Och förra onsdagen var man överens om ett förslag till budget. Men efter misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löven ska de styrande partierna i Uppsala ha deklarerat att budgetöverenskommelsen inte längre gäller – på grund av händelserna på riksplanet.

Vänsterpartiet säger sig inte acceptera det som hänt och kommer därför att bjuda in oppositionen till diskussioner för att säkerställa budgeten.

Kommunalråd Erik Pelling (S) säger att inga dörrar är stängda.

– Vi är inte jätteglada på Vänsterpartiet just nu, allt hänger ihop. Men vi ska vara sakliga och försöka hitta lösningar för Uppsalas bästa.

Hör Erik Pelling (S) berätta mer i klippet:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer