Filmen Sveriges bästa svensk är ett diskussionsunderlag för vad som kan tänkas vara svenskhet. Foto: Populate filmbyrå

Är det viktigt att passa in?

Uppdaterad
Publicerad

Ny film av Uppsalaregissör ställer frågor om svenskhet, hur man blir svensk och om det är viktigt bli svensk.

Vad är svenskhet egentligen? Kan man vara invandrare och svensk?  I sådana fall, hur gör man? Det är frågor som den nyproducerade filmen Sveriges bästa svensk ställer sig.

– Kan man bli svensk och i sådana fall, när sker det? Är det när man blir medborgare eller efter ett visst antal år? Eller ska vi vänta till generation två eller tre? Var går gränsen frågar sig filmens manusförfattare och regissör, Anders Land.

Svensk medborgare

Filmen handlar om Hussein Hashemi, en medelålders man spelad av Hassan Brijany som äntligen ska få bli svensk medborgare. Nu gör han allt i sin makt för att bli riktigt svensk. I sin strävan att bli accepterad går han för långt.

Inspelad i Uppsala

Filmen Sveriges bästa svensk är ett diskussionsunderlag för vad som kan tänkas vara svenskhet. Den är inspelad i Uppsala och finansieras av bland annat av flera studieförbund, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Uppsala kommun. Filmen kommer att användas i studiecirklar, skolor, på SFI-utbildningar och som personalutbildning.

Duger som du är

Och det är kanske lätt att kliva fel i sin strävan att bli accepterad av sin omgivning. Att man duger som man är kanske filmens viktigaste budskap.

Filmen hade premiär på Slottsbiografen 25 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.