Se Per Benker köra buss genom den trånga passagen på Norbyvägen där fjärrvärmeledningar byts ut. Foto: SVT

Bussförare har fått nog av Uppsalas vägarbeten – ”Stressigt, stökigt och farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas många vägarbeten stressar busschaufförerna som nu fått nog och gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Du kan ju köra på någon om det vill sig riktigt illa, säger bussföraren Per Benker.

Många bussförare i Uppsala upplever körningen som stressig, stökig – och farlig. Dessutom blir bussarna ofta försenade på grund av vägarbetena, vilket skapar stress hos förarna – som får kortare raster – och irritation hos passagerarna.

– De skyller ju på oss, fastän man försöker förklara, säger Per Benker, bussförare och skyddsombud inom fackförbundet Kommunal.

På Norbyvägen finns en av de svåraste passagerna för bussar just nu. Här byter Vattenfall fjärrvärmeledningar, ett arbete som totalt beräknas ta ett helt år.

– Man önskar att de kunde skynda på, säger Per Benker.

”Vi jobbar stenhårt”

Hans chef Eva Pettersson på Gamla Uppsalabuss håller med.

– Vi jobbar stenhårt med de här bitarna och vår önskan är att de åtgärder som görs kunde gå snabbare – framkomlighetsproblemen behöver prioriteras. Ett mer strukturerat samarbete mellan parterna skulle kunna lösa en del av problemen.

Michael Eriksson är chef för Stadsbyggnadsförvaltningen. Han påpekar att det inte bara är kommunen som utför gatuarbeten utan att det finns många aktörer inblandade.

– Men jag vet att det är svårt med framkomligheten, inte bara för bussarna och jag är den första att beklaga, säger han.

Vad gör ni åt det?

– Innan vi påbörjar arbeten så gör vi undersökningar om hur vi kan minimera störningen så mycket som möjligt.

Michael Eriksson. Foto: SVT

Går det att skynda på gatuarbetena?

– Vi försöker samverka och visa så mycket hänsyn som möjligt, och vi har full förståelse för att det är störande. Men vi försöker förbättra oss hela tiden och givetvis ska vi lyssna på busschaufförerna, så mycket som vi kan.

I klippet ovan kör Per Benker den trånga passagen på Norbyvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.