Väktare åtalas för ofredanden och våldtäkter – ska ha skett i galleria i Uppsala Foto: TT

Väktare åtalas för ofredanden och våldtäkter – förnekar brott

Uppdaterad
Publicerad

En väktare i Uppsala har åtalats för två fall av våldtäkt och sju fall av sexuella ofredanden. Brotten ska ha begåtts i ett köpcentrum i Uppsala, de flesta fallen när mannen var i tjänst.

I början av oktober häktades den man som nu åtalas för både våldtäkter och sexuella ofredanden mot åtta olika kvinnor. Våldtäkterna ska ha ägt rum i december 2020.

I stämningsansökan står det att väktaren begått kränkande handlingar där motparten inte deltagit av fri vilja. Mannen ska i samband med de misstänkta övergreppen ha utnyttjat sin ställning som väktare.

Bevisningen består bland annat av en anmälan från socialtjänsten, förhör med en rad vittnen som kunnat lämna iakttagelser kring flera händelser och teknisk bevisning i form av sperma.

Mannen anhölls i sin frånvaro i slutet av september 2021 och han greps i början av oktober.

Den åtalade nekar till brott.

– Många av personerna som nämns i åtalet säger han sig inte ha stött på, säger advokat Hanna Lindblom som företräder mannen.

När det gäller våldtäktmisstankarna, hävdar din klient samtycke här?

– Han förnekar att han utsatt någon för våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.