Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Josefine Agius från Uppsala kvinnojour kraftigt kritisera de långa väntetiderna för våldtäktsoffer. Foto: Samina Burgaj/SVT

Våldtäktsbrott ligger på hög – kraftig kritik mot polisen i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som anmäler våldtäkt får vänta flera månader för att komma på förhör. Ofta så pass länge att många av dem istället väljer att lägga ner sin anmälan.

– Vi har haft kvinnor som har väntat upp till åtta månader att få någon kontakt med polisen efter att de gjort en anmälan, säger Josefine Agius, samordnare på Uppsala kvinnojour.

Startat namninsamling

För en månad sedan både polis- och JO-anmälde Uppsala kvinnojour polismyndigheten, för vad de menar är bristfälliga öppettider. Anmälan har nu lagts ner.

Nu har Uppsala Kvinnojour, tillsammans med Stadsmissionen-Kvinnobyrån och Uppsala tjej-och transjour, startat en namninsamling där de kräver att polisen i Uppsala säkerställer våldsutsatta kvinnors rättssäkerhet.

”Dålig förklaring”

Förklaringen från polisen har varit att det beror på en resursbrist och att gängbrottsligheten tar resurser.

– Jag tycker det är en dålig förklaring, att utsatta våldtäktsoffer ska stå tillbaka för att man ska prioritera gängbrottsligheten, säger Karin Lavén, advokat på advokatbyrån Thomas Bodström.

Hör mer om kritiken mot polisen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.