Turistar i sin förra hemstad. Kerstin Söderbaum och hennes man Erik Söderbaum är tillbaka i Uppsala. Foto: SVT

Stark vändning för Uppsalas hotell under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Hotellbranschen i Uppsala län gjorde en stark upphämtning i somras. Från att ha varit ett av de värst drabbade länen, hörde Uppsala till dem som hade lägst tapp av hotellnätter i juli.

Hotellnäringen i länet har det fortsatt kämpigt på grund av coronapandemin, men sommarens beläggning var betydligt bättre än till exempel Stockholms län och riket i snitt. I jämförelse med juli förra året minskade antalet hotellnätter i Uppsala med 12 procent.

Motsvarande tapp i Stockholms län var hela 62 procent. För hela hotellsverige var nedgången mellan de olika tidsperioderna 34 procent. Det här visar färska siffror från Tillväxtverket som Statistiska centralbyrån tagit fram.

Coronaviruset i Uppsala

Turister plussar för Uppsala

Vid ett av fönsterborden i Hotell Hörnans matsal sitter paret Kerstin och Erik Söderbaum. De flyttade nyligen från Uppsala, men är nu tillbaka för att turista och för att hälsa på vänner.

Kerstin Söderbaum låter som en levande turistbroschyr när hon berättar om Uppsalas fördelar.

– Jag brukar säga att Uppsala är som Göteborg, fast allting är närmare. Fyrisån är fantastisk med alla broar.

Men vänta lite nu, Göteborg ligger vid havet. Det känns som att det är en bit till det, från Uppsala.

– Men du kommer inte åt havet så lätt från Göteborg heller.

I klippet ovan hör du mer från Kerstin och Erik Söderbaum och varför de tror att hotellen i Uppsala klarat sig bättre än andra storstäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet