Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du kan forma det hur du vill, du kan bygga det hur du vill” säger eleven Victor Eriksson om att jobba med metall. Hör om hans framtidsplaner här. Foto: Pontus Stark

Stor brist på svetsare – flera företag i länet jagar arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag i Uppsala län är i behov av utbildade svetsare. Utbudet är dock inte tillräckligt för att möta efterfrågan.

– Utbildar man sig till svetsare så får man jobb. Det är brist på alla hantverksyrken. Det beror bland annat på många pensionsavgångar och att många ungdomar väljer att inte gå en yrkesutbildning, säger Christine Storbacka, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Det finns idag ungefär 14 900 anställda svetsare och gasskärare i Sverige, enligt Arbetsförmedlingen. Men långt fler än så sysslar med svetsning även om det inte är deras huvudsakliga yrkestitel, uppger branschorganisationen Svetskommissionen.

– En uppskattning är att ca 250 000 människor sysslar med svets och fogning i sitt yrke, berättar Jens Nyström, kommunikatör.

”Enorm brist”

Exakt hur många svetsare som behövs har inte Arbetsförmedlingen analyserat – men man slår fast att det finns stora möjligheter till arbete nu och om fem år. Behovet bekräftas även av fackförbundet IF Metall och Svetskommissionen.

– Vi har hela länet som vårt geografiska område och det finns flera företag där det råder brist på svetsare, säger Peter Lydell på Upplands-sektionen.

– Bristen är enorm på kompetent personal. Det vi ser är en förskjutning av utbildningsansvaret från samhället till företagen på grund av alldeles för få med examen från gymnasiet och yrkesutbildare. Det innebär inte bara en sämre och icke kvalitetssäkrad utbildning utan även en utbildning som endast fungerar på det utbildande företaget och en fördyrning för näringslivet eftersom det kostar att utbilda, uppger Jens Nyström.

”Kan inte täcka behovet”

På Praktiska Gymnasiet i Fyrislund finns Uppsalas enda gymnasieprogram med svetsarinriktning. Här tar man emot åtta elever per årskull.

– Åtta svetsare varje år räcker inte till för att täcka behovet. Det finns väldigt många smidesfirmor som behöver folk, säger Daniel Ohlsson, yrkeslärare på programmet.

Varför utbildar ni då inte fler?

– Lokalerna räcker inte riktigt till – vi skulle helt enkelt bli för trångbodda. Historiskt sett har vi även haft svårt att fylla alla platser eftersom intresset inte varit jättestort.

Så har det däremot inte sett ut i år. I maj 2022 hade tolv elever sökt svetsutbildningen som förstahandsval vilket innebär att man för första gången på länge har kö.

– Det är roligt att vi ser ett trendbrott och förhoppningsvis håller det i sig, säger Sofi Westerin, rektor på gymnasieskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.