Foto: TT

Rådet: Prata med barnen om alkohol

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala län tror nästan 90 procent av tillfrågade föräldrar i en undersökning att andras barn dricker alkohol under sista april. Betydligt färre tror att deras egna barn dricker alkohol under dagen.

Föräldrar till barn i åldern 13-17 år tror att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol. Men att ens egna barn dricker alkohol under sista april är en inte lika vanligt förekommande uppfattning. Endast 4 procent av föräldrarna har uppgett att de tror det.

– Jag tror man som förälder alltid tror väl om sitt barn men det är viktigt att man förstår att ens barn gör som andra, säger Karin Hagman, VD för organisationen IQ.

IQ står bakom den nya undersökningen, där 3 358 föräldrar har svarat på frågor om förhållningssätt till alkohol.

Inför sista april

Inför sista april är det viktigt att prata innan med sitt barn om olika situationer som kan uppstå. Då blir det lättare för barnet att säga nej under grupptryck, menar Karin Hagman.

– Ett tips är att prata hemma om anledningar man kan ge för att inte dricka alkohol. Föräldern kan säga till barnen att de ska skylla på dem, att man ska träna dagen efter eller gå upp tidigt för en släktträff, säger hon.

Prata mycket hemma

Andra tips från Karin Hagman är att föräldern ska våga sätta gränser och hon menar att det också är något som barnet efterfrågar. Föräldern kan också ringa till barnens kompisars föräldrar eftersom de är i samma situation samt att komma ihåg att man själv är en förebild. Det är också bra att ha en öppen dialog om alkohol och droger hemma.

– Och om barnet kommer hem berusat är det ingen idé att börja bråka. Man kan istället som förälder säga att: ”just nu är jag jätteupprörd, men vi pratar om det imorgon”, säger Karin Hagman.

Polisens råd

– Det finns många som dricker alkohol för första gången under sista april, säger Lisa Sannervik presstalesperson polisen i Uppsala.

Hon vill uppmana föräldrar till att vara ute och ha ögon på gator och torg, gärna i olika vuxenvandringar som anordnas runt om i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.