Vänsterpartiet vill riva upp beslutet: ”Ovärdigt Uppsala”

Uppdaterad
Publicerad

När Uppsala kommun beslutade att införa hårdare krav vid beviljande av stöd till socialt utsatta höjde Vänsterpartiet ett varningens finger. Ändå släppte partiet igenom förslaget. Nu vill man – efter SVT Nyheters granskning – riva upp beslutet.

– Det är ovärdigt en kommun som Uppsala, säger Torbjörn Björlund (V).

Förslaget om att Uppsala kommun ska neka ekonomiskt bistånd till boendekostnad för personer som inte kan uppvisa godkänt andrahandskontrakt röstades igenom sensommaren 2019 av samtliga partier i Arbetsmarknadsnämnden.

Vänsterpartisten Torbjörn Björlund lämnade dock in ett särskilt yttrande, där han menade att beslutet kunde drabba de mest utsatta i samhället särskilt hårt.

Biståndsexperimentet

Släppte igenom förslaget

”Denna risk måste beaktas nogsamt, om minsta risk finns att man skapar hemlöshet så måste man backa från krav. Det kan aldrig vara rätt att de mest utsatta ska ställas till ansvar för brott som andra ska beivra och bekämpa”, står det i yttrandet.

Ändå släppte Vänsterpartiet själva igenom förslaget.

– Vi valde det av olika orsaker, partitaktiska kanske. Men vi visade vad vi tyckte. Sen kan man alltid fundera på om det var rätt att inte rösta emot, säger Torbjörn Björlund nu drygt två senare.

”Klämmer åt personer”

I dag vill han att beslutet rivs upp.

– Det är besvärligt, framförallt för barnfamiljer, vilket vi befarade. Istället för att värna om dem som verkligen behöver hjälp försöker man klämma åt personerna. Det är personer som är längst ned på samhällsstegen, de som vi ska skydda, säger han.

Vänsterpartiet kommer efter SVT:s granskning att lyfta frågan till kommunfullmäktige.

I klippet ovan utvecklar Torbjörn Björlund (V) sin syn på beslutet.

Kommunens ”krafttag” mot otillåten andrahandsuthyrning

  • April 2019: En dom i Kammarrätten ger Södertälje rätt att neka bostadsbistånd till personer som inte kan uppvisa ett andrahandskontrakt som godkänts av hyresvärden. ”Vi anser inte att sättet som Södertälje jobbar på är lagligt”, säger Ida Bylund Lindman, avdelningschef på socialtjänsten, till UNT.
  • November 2019: Trots invändningar och tidigare uttalanden ger Arbetsnämnden i uppdrag till förvaltningen att börja neka ekonomiskt bistånd till hushåll som inte kan uppvisa godkännande av hyresvärd eller bostadsförening. Ordförande Mohamad Hassan (L) är drivande.
  • Juni-augusti 2021: Sju avslag överklagas till förvaltningsrätten, där kommunen förlorar tre gånger. Kommunen förlorar även en gång i kammarrätten och överklagar till Högsta förvaltningsrätten. Mohamad Hassan säger till tidningen Hem&Hyra att om beslutet inte håller rättsligt i HFD så vill han driva frågan politiskt för att få till en lagändring. Strax efter uttalandet kommer beskedet att HFD nekar prövningstillstånd och därmed ger hyresgästen rätt.
  • November 2021: Minst 72 hushåll har nu nekats bistånd och minst tio fall har överklagats till förvaltningsrätten. I endast två av de fallen fick kommunen rätt. Av sex ärenden som gick vidare till kammarrätten förlorade kommunen hälften. Ett fall överklagades till högsta förvaltningsdomstolen, som nekade prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet