Tierps kommun ska betala 25.000 kronor i straffavgift, tycker IVO. Foto: SVT

Väntat två år på kontaktperson

Uppdaterad
Publicerad

I drygt 22 månader har en man i Tierps kommun väntat på att få beviljat stöd om kontaktperson. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kräver nu kommunen på straffavgift.

Mannen, som är 25-årsåldern och hemmahörande i Tierps kommun, har svårt att anpassa sig i vissa sociala sammanhang och har beviljats att få komma ut på en självvald fritidsaktivitet, enligt LSS- Lagen om stöd och service.

Lång väntan

Det beslutades först om att mannen skulle få en umgås med en kontaktperson en gång i veckan. Men då personkemin inte stämde, så bytte man kontaktperson och träffarna till en gång i månaden istället. Ett beslut som fortfarande inte verkställts från Tierps kommun.

Kommunen anser att mannen får sin fritidsaktivitet genom den gruppbostad han bor i och att man därför inte beviljat andra insatser under väntetiden.

Straffavgift

Men IVO bedömer i sin granskning av ärendet att väntetiden varit oskälig. Man hänvisar också till LSS-lagen, att sådana här beslut ska verkställas omedelbart.

Nu yrkar Inspektionen för vård och omsorg att förvaltningsrätten ålägger kommunen att betala en straffavgift på 25.000 kronor till mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer