Mammans vikt styr möjligheterna till IVF

Uppdaterad
Publicerad

Beroende på vilken region du tillhör har du olika möjlighet att få hjälp med att bli gravid genom assisterad provrörsbefruktning, så kallad IVF.

– Vi vet från forskning att överviktiga kvinnor har svårare att både bli gravida och behålla barnet, säger Stavros Iliadis, medicinskt ansvarig läkare på Akademiskas reproduktionscentrum.

Enligt en kartläggning som SVT har gjort har alla Sveriges regioner en gräns för både ålder och BMI, när det kommer till den erbjudna hjälpen att skaffa barn. Men medan åldersgränsen på 39 år är samma i alla regioner, varierar BMI-gränsen mellan 30 och 35, något som indikerar fetma.

– Vårt fokus ligger hela tiden på att mamman och barnet ska få de bästa förutsättningarna, men det vore bra om alla regioner hade samma viktgräns, säger Stavros Iliadis vid Akademiska sjukhusets reproduktionscentrum.

I klippet: Se SVTs kartläggning och hör Stavros Iliadis förklara syftet med en BMI-gräns.

Detta är BMI

BMI är en förkortning för ”body mass index” som är ett mått på människors längd i förhållande till vikt.

Ett BMI på 25-29,9 indikerar att du kan vara överviktig. Ett BMI på 30 eller mer tyder på fetma.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.