Var femte flicka i nian får inte välja partner

Uppdaterad
Publicerad

Hederförtrycket bland unga i Uppsala är stort. Det visar en ny undersökning utförd på uppdrag av Uppsala kommun.
– Bekräftar de farhågor vi haft sedan tidigare, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V).

19 procent av flickorna och 12 procent av pojkarna bland Uppsala kommuns niondeklassare får inte välja partner själv. Eller så är valet villkorat. Det visar en kartläggning i enkätform som Uppsala kommun gjort bland samtliga elever i kommunen och som UNT var först med att berätta om. Svarsfrekvensen är hög: 91 procent, vilket motsvarar 1063 elever.

– Det ser ut som vi har förväntat oss. Vi hade hoppats att det inte var så illa men tyvärr är det det, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd med ansvar för frågan i Uppsala kommun.

Varför är det så illa?

– Till viss del beror det ju på att vi har människor som kommit till Uppsala från delar av världen där det här inte är något konstigt. Där familjen väljer partner åt de unga. Men vi jobbar ju stenhårt för att ändra den bilden.

Vad gör Uppsala kommun?

– Vi har gjort satsningar i flera år och i år får socialnämnden ytterligare medel för att anställa en strateg som ska jobba strategiskt i den här frågan. Sedan lägger vi ytterligare en miljon kronor i budgeten för nästa år till det här arbetet.

Det låter som en väldigt liten summa?

– Jo, men den läggs ju på det arbete som redan görs. Vi har sedan länge ett utvecklat samarbete med TRIS (Tjejers rätt i samhället) som i sin tur jobbar mot en rad organisationer i den här frågan, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

Tris, Tjejers rätt i samhället har ett journummer som den som behöver hjälp, råd och stöd kan ringa till. Numret är 0774-40 66 00 och är bemannat vardagar klockan 09 till 17.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer