Våra tittare berättar om sina erfarenheter av vardagsrasism

Publicerad

”Jag tror att jag kan ha utsatt andra för vardagsrasism” skriver en tittare, medan en annan berättar att ”jag fick höra att jag ska åka hem till mitt hemland”.

I serien Absolut svensk som sänds på SVT undersöker Soran Ismail från Knivsta vardagsrasismen.  Vi bad er höra av er med era berättelser om fördomar och rasism.

En av våra tittare berättar om hur han arbetar i en restaurang som serverar husmanskost, men ändå flera gånger varit tvungen att förklara varför restaurangen inte serverar asiatisk mat.

Blir kallad ”Bruce Lee”

– Det tar ungefär fem minuter efter att jag träffat någon innan jag blir kallad ”Bruce Lee” eller liknande, gärna följt av någon form av ”karate-skrik”.

Han säger att han själv inte stör sig på detta, men konstaterar att alla av asiatiskt ursprung kanske inte håller med.

– Känns som att asiatisk minoritet är mer socialt acceptabelt att skämta om på något vis.

Ensam på arbetsplatsen

Angelo beskriver i ett mejl hur han när han var yngre fick höra att han ”inte var svensk” och borde ”åka hem till sitt hemland”. Han berättar även om hur han blir tilltalad på engelska trots att han pratar svenska.

– När jag sökte jobb och fick avslag så tänkte jag om mitt namn påverkade hur arbetsgivaren mottagit min arbetsansökan.

Och så funderar Angelo över hur han är den enda anställda med annan etnisk bakgrund i en organisation som ”säger sig inte diskriminera och vill ha mångfald”.

En annan tittare har hört av sig för att berätta om hur hon upplever att hennes familj drabbas av vardagsrasism på grund av sin dövhet. Hon menar att personer med dövhet hamnar i utanförskap precis som personer med annan etnisk eller kulturell bakgrund.

Skämtade om mörkhyade

Daniel från Uppsala skriver att ”jag tror att jag kan ha utsatt andra för vardagsrasism, till exempel när jag skämtar”. Han berättar om hur han skrattat åt ett skämt som handlar om mörkhyade personer.

– Jag förstår att i och med att skämtet är gångbart i samhället, så finns det en underliggande struktur av rasism och avståndstagande gentemot andra grupper i samhället, och jag vill inte vara med och bidra till den.

Vill att man tar itu med problem

Lucho skriver på vår facebooksida att ”En utav många ting jag lärt mig i livet är att ta itu med problemen. Att lyfta fram problemen. Inte att låtsas och lätt sopa undan dessa, vad än problemen visar sig vara”.

Soran Ismails serie Absolut svensk kan du se på torsdagar i SVT1 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.