Hälften rädda för Ryssland Foto: Emilie Olsson svt

Varannan svensk rädd för Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Varannan svensk är rädd för Ryssland som stormakt, enligt en undersökning som genomförts av Novus. Samtidigt tycks rädslan ha minskat sedan frågan ställdes 2014, då 53 procent uppgav att de var rädda.

39 procent av de drygt 1000 tillfrågade är även oroliga förett terrorangrepp i Sverige, en ökning från 34 procent två årtidigare. Samtidigt har andelen som inte är oroliga minskat från 42till 33 procent. Förtroendet för att polisen och Säpo har denberedskap som krävs för att förhindra terrorbrott i Sverige ärenligt undersökningen låg. Endast 19 procent tror att myndigheternaklarar av detta. Två av tre, 64 procent, tror inte attmyndigheterna klarar uppgiften enligt Novus. I januari 2015 var denandelen 53 procent.

Finns belägg för oro

Forskaren Elias Götz  på Uppsala Universitet förstår svenskarnas rädsla men han anser inte att Ryssland skulle vara farligt eller  utgöra ett hot mot Sverige.

– Det är helt klart att Ryssland uppför sig som en traditionell stormakt. Det finns grundbelägg att man ska vara rädd för Ryssland, det finns många historiska, kulturella och politiska faktorer att många svenskar är rädda för just Ryssland. Däremot tror jag inte Sverige kommer att bli ett direkt mål av en rysk militärattack, säger han.

Han anser inte heller att det finns anledning för oro inom länet.

  – Jag skulle inte tro att Uppsala län är ett direkt mål för Ryssland. Det finns ingen orsak att vara rädd för Ryssland varken här eller i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.