Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera unga lider av telefonskräck. I klippet hör du psykologen Mats Fredrikson förklara hur man kan öva bort telefonskräcken. Foto: TT

Varannan ung person lider av telefonskräck

Uppdaterad
Publicerad

Får du en klump i magen när du ska ringa ett samtal, eller känner du ett obehag så fort telefonsignalen går igång? Då kanske du lider av telefonskräck.

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Halebop känner varannan ung person obehag av att prata i telefon och undviker helst röstsamtal. 48 procent av de intervjuade i åldrarna 18-29 upplever någon typ av telefonskräck.

– Många är rädda att bli bedömda och utsatta, man har inte samma möjlighet att tänka igenom sitt svar i ett röstsamtal, säger Mats Fredrikson, hjärnforskare och professor i psykologi vid Uppsala universitet.

I klippet hör du psykologen Mats Fredrikson förklara hur man kan öva bort telefonskräcken.

Mer om undersökningen

  • Undersökningen är utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Halebop i november 2022. Ytterligare en undersökning med liknande resultat har utförts av Vimla 2020.
  • Den visar att unga är överrepresenterade när det kommer till att känna obehag att ringa och svara i telefon. I åldrarna 18-29 upplever 48 procent av de intervjuade någon typ av telefonskräck. 
  • 58 procent av de unga kvinnorna i undersökningen att de känner obehag att ringa, jämfört med 40 procent av de unga männen.
  • De som känner minst obehag att ringa och svara i telefon är de äldsta i undersökningen. Av de intervjuade i åldrarna 65-79 är det enbart 14 procent som känner obehag.
  • Baseras på 1 068 intervjuer med en slumpmässigt rekryterad grupp svenskar.

Källa: Kantar Sifo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.