Läkaren Mattias Sjöberg visar hur ett vårdsamtal med video går till. Foto: SVT

Vård via video på prov i Uppsala

Publicerad

Patienter på Fålhagens vårdcentral i Uppsala kan få vård via videosamtal. Det är ett testprojekt som pågår just nu.

Listade patienter på Fålhagens vårdcentral kan få vård via ett videobesök istället för att komma till mottagningen i ett pilotprojekt som pågår just nu. Det görs via Skypesamtal och patienten loggar in via e-tjänsterna på 1177 på nätet. Det kan handla om bedömningar, uppföljningar och hjälp för psykiska problem.

– Det finns stora fördelar. Dels så är det smidigt för patienterna att kunna vara där de är, hemma eller på jobbet eller på resa. I övrigt finns det också fördelar eftersom vi kan bedöma sjukdomar som helst inte ska komma innaför dörrarna på vårdcentralen. Magsjuka eller smittsamma barnsjukdomar eller så, säger Mattias Sjöberg, läkare på Fålhagens vårdcentral.

Besök också

Videosamtalen är ett komplement till den vanliga vården och lämpar sig inte för alla typer av sjukdomar och åkommor. Den som vill kan fortfarande få vård via besök, och det kanske är bra eftersom tekniska problem kan sätta käppar i hjulet. När vi är på besök tar det flera försök för att tekniken ska fungera.

– Ibland fungerar det jättebra och ibland fungerar strular tekniken och det är så det är i verkligheten också. Då får vi ha avbrottsrutiner för att hantera det. Det här är ju en försöksverksamhet där vi ska försöka hitta de här problemen och försöka lösa dem innan det införs på alla vårdcentraler, säger Mattias Sjöberg.

”Stor efterfrågan”

Pilotprojektet kommer att pågå tills 80 videobesök har genomförts och ska efter det utvärderas. Regionstyrelsen har bestämt att liknande videovård ska kunna erbjudas på alla vårdcentraler under nästa år.

– Vi har sett en stor efterfrågan från patienter att kunna ha vård på distans och kunna koppla upp sig och träffa en läkare eller sjuksköterska via telefonen eller datorn och det finns också ett önskemål inom vården att kunna utveckla det på olika sätt, säger Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen.

SE MER: HÄR GÅR TESTET INTE SOM DET VAR TÄNKT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.