Vårdhunden Livia är årets djurhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Vårdhunden Livia som tröstar barn på Barnsjukhuset i Uppsala har utsetts till Årets djurhjälte 2018.

För tredje året i rad nominerades Livia till Årets djurhjälte, och den här gången vann hon.

– Det är fantastiskt och jätteroligt att Livia har vunnit och det här är en härlig bekräftelse på att arbetet vi gör är något bra, säger barnläkaren Ann Edner.

Livia har stöttat och tröstat sjuka barn på Akademiska barnsjukhuset sedan 2013, och kring henne pågår ett gediget foskningsarbete.

– Visionen är att alla barnkliniker ska kunna föra in sjukhushund på ett tryggt och strukturerat sätt så att man inte sätter någon sjuk patients behov mot någon annan.

Har ett rum på Barnsjukhuset

Vårdhunden Livia har numera ett rum på Barnsjukhuset där hon träffar patienter, och parallellt med hennes insatser pågår ett arbete som ska resultera i en doktorsavhandling där man tittar på att det ej är farligt för omgivningen, och att det har effekt.

– På enkäter ser vi att det har väldigt fin effekt.

Åttaåriga Livia är Sveriges första sjukhushund och efterfrågan på att få träffa henne är stor. Nu får hon även hjälp av barnbarnet Luna som är på väg in i verksamheten.

Det är Aftonbladet som årligen utser svenska hjältar, och den 17 december hålls en gala på Cirkus i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.