Varg kan ha siktats i Håga: ”Går inte att avfärda”

Publicerad

Busschauffören Michal Nilssen blev förvånad när han på tisdagsmorgonen fick syn på ett stort djur medan han körde mot Säves väg i närheten av Håga/Eriksberg i Uppsala. Precis innan han närmade sig ändhållplatsen såg han vargen på cirka 100 meters håll.

– Först trodde jag att det var ett rådjur, men när jag såg den långa svansen förstod jag att det var något annat. Det känns kul, säger Michal Nilssen.

Länsstyrelsen kan varken bekräfta eller avfärda att det verkligen handlar om en varg. Men Michal Nilssen är nästan hundra procent säker på vad han såg. Han tycker att alla djur man får se från bussfönstret är en stor behållning.

– Jag har sett varg tidigare, men bara på djurpark, säger han.

Innan Michal Nilssen kunde ta upp telefonen för att dokumentera det stora djuret var han tvungen att köra fram till hållplatsen och stanna bussen. Där träffade han sin kollega som också stod och beskådade vargen.

Fått fler observationer

Länsstyrelsen har svårt att fastslå någonting säkert.

– Kul att han lyckades filma, men det är tyvärr lite för ”pixlig” bild och på lite för långt håll för att det ska gå att säga någonting säkert. Däremot har vi  fått in ännu en observation från samma plats och exakt samma tid. Det är en kvinna som var ute med hunden mellan Eriksberg och Håga när hon såg vad hon tror är en varg, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Han menar att om det verkligen handlar om en varg så vore det inte så konstigt: Det finns vargrevir ganska nära Uppsala och dessutom är det många unga vargar som rör sig över stora områden den här tiden på året.

– De lämnar sitt hemrevir och ska hitta sig ett eget revir och då kan de dyka upp på lite konstiga ställen. De kan hamna vid bebyggelse av misstag, men då brukar de vilja ta sig därifrån så snart som möjligt, säger Sebastian Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.