Originalföremål från Titanic visas i unik utställning i Uppsala

Publicerad

Utställningen har rest jorden runt för att berätta om ett världsberömt fartygs verkliga och mänskliga historia. På fredagen öppnar vandringsutställningen om Titanic i Uppsala.

I lokalen vid Fyrishov i Uppsala ryms numera 200 originalföremål och rekonstruktioner av hur Titanic såg ut på in- och utsidan, tillsammans med berättelser från flera av de över 2 000 personer som befann sig ombord på fartyget – innan det sjönk.

På plats vid utställningens invigning finns Claes-Göran Wetterholm, som är fartygshistoriker, författare och etnolog samt expert på passagerarfartyget RMS Titanic.

– Med en bild av en människa och ett föremål vill vi berätta historien om de som reste med Titanic. Vad de gjorde, vad de tog med sig och hur de levde sina liv, säger Claes-Göran Wetterholm.

”Det kunde ha varit jag eller du”

Det var den 10 april 1912 som oceanångaren Titanic lämnade kajen vid Southampton i England, för att åka på sin jungfruresa med destination New York i USA. Strax före midnatt den 14 april kolliderade fartyget med ett isberg. Några timmar senare var katastrofen ett faktum.

Vad tror du gör människor fascinerade av historien om Titanic?

– Förutom att många har sett filmen(från 1997 reds. anm.) så tror jag att det har att göra med förståelse. Alltså att man begriper vad som faktiskt hände när man tar del av människornas berättelser. Jag tror att många tänker att 'det kunde ha varit jag eller du, eller vem som helst'.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer