Klass 1-varning – snökanoner vid kusten

Uppdaterad
Publicerad

Från natten mot torsdag har SMHI utfärdat en klass 1-varning vid Upplandskusten. Det är på grund av en snökanon som drar in norrifrån.

– Till morgonen har den förstärkts igen. Den är rätt kraftig och sträcker sig in mot E4:an, det kan vara besvärligt där just nu, säger Jannicke Geitskaret meteorolog på SVT på torsdagsmorgonen.

Det har utfärdats en klass 1-varning vid Upplandskusten i Uppsala län under natten till torsdagen. Snön beräknas falla till mitt på dagen och bli kraftigare i vissa områden. 

– Det är svårt att ta fram en exakt prognos för det här för att det beror väldigt mycket på vinden. Det kan göra att det snöar mycket på ett ställe och lite på ett annat, säger Nils Holmqvist meteorolog på SVT.

Kraftiga snöbyar väntas ge 5-10 centimeter snö och upp till 15 centimeter snö lokalt.

– Vad som händer under natten till torsdag är att vinden vrider lite grann och går från nordost till rakt nordlig och det är fördelaktigt för snökanoner att rinna ner vid Upplandskusten då, säger Nils Holmqvist.

Sträcker sig till E4:an

– Till morgonen har den förstärkts igen. Den är rätt kraftig och sträcker sig in mot E4:an, det kan vara besvärligt där just nu, säger Jannicke Geitskaret meteorolog på SVT på torsdagsmorgonen.

En klass 1-varning innebär besvärligt väder som kan orsaka vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

– Om det blir värre än befarat kan det bli störningar. Men annars är det ett snöfall som inte ska ge större påverkan. Man får sänka hastigheten eller gå lite försiktigare. Alla kommunikationer bör gå utan större besvär. Bussen blir kanske lite försenad, säger Nils Holmqvist.

Mycket snö på kort tid

Snökanon ger ifrån sig mycket snö på kort tid och uppstår när en stor mängd kall lust kommer in över öppet hav som är varmare.

Vatten avdunstar och bildar moln på grund av temperaturskillnaden och snöfall bildas. Snöfallet ökar när det drar in över land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.