Snöoväder drar in över länet på söndag – kan ställa till det i trafiken. Foto: TT

Varning för snöhalka till helgen

Publicerad

Ett snöoväder västerifrån väntas dra in över länet på söndag. Det kan leda till snöhalka. Redan nu varnar Trafikverket för halt väglag i Norduppland.

Enligt presschefen Bengt Olsson på Trafikverket märks spåren av  Alfrida på vägarna. I södra delarna av länet, speciellt på de mindre vägarna, kan det finnas polerade isytor.

– I de norra delarna av länet har det kommit ett puderlager vilket lett till en fläckvis förrädisk halka, säger Bengt Olsson.

Går man in på Trafikverkets hemsida så är många av vägarna i Norduppland gulmarkerade, vilket innebär risk för halka.

Bengt Olsson tror även att  ovädret Jan som lett till vindstyrkor på upp mot 40 sekundmeter i norra Sverige kan påverka Gävleborgs län och norra Uppland. Vinden polerar vägbanorna.

Men Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI, ska Jan snarare dra österut än norrut, och därmed inte slå hårt mot länet.

Hur ser helgvädret ut för Uppsala län?

– Närmaste dygnet händer inte så mycket. Det ligger stabilt på minusgrader och är ganska torrt. Lite mer skrynkligt blir det på söndag då snöfall drar in västerifrån. Och det kan bildas snöhalka.

Men även om väderläget ser hyggligt ut för Uppsala län manar Bengt Olsson till försiktighet i trafiken. 2018 var ett nattsvart trafikår där utvecklingen gick åt fel håll. 325 personer omkom på vägarna, enligt siffror från Trafikverket. Det är den högsta siffran sedan 2009.

– Man måste  som bilförare hjälpa till och anpassa hastigheten efter väglaget och hålla avstånd. Hade vi fått privatbilismen att hålla hastigheten skulle 140 liv sparas per år, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.