Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska du göra om det fastnar havstulpaner på din båt. Hör tipsen i videon. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Varning – nu kommer havstulpanerna

Uppdaterad
Publicerad

Båtägare med båtar i Östersjön får se upp de närmsta veckorna. Svenska Båtunionen har utfärdat en varning för havstulpaner — och det gäller att skrubba bort de små kräftdjuren innan de gör sig för hemmastadda.

Det är dags att se över din båts skrov och tvätta bort larverna som nu satt sig fast. Detta då havstulpanerna nu är på ingång.

– Havstulpaner på båtbottnar gör att båten går långsammare, förbrukar mer bränsle och släpper ut mer avgaser, säger Peter Karlsson, verksamhetschef för Svenska Båtunionen.

Enligt Svenska båtunionens havstulpankarta batmiljo.se är det redan höga nivåer av havstulpaner vid mätstationen i Öregrund. Men det går att skydda sig mot de små kräftdjuren — om man vet när de sätter sig fast.

– I Östersjön är havstulpaner en ganska enkel organism. De kläcks som larver och sätter sig oftast bara fast en gång om året. Vet man när det sker så är de lätta att tvätta bort.

Tvätta

En tvätt kan alltså göras utan att behöva använda giftig bottenfärg. Lättast är att tvätta skrovet, ta upp båten på land eller åka in i sötare vatten, berättar Peter Karlsson. Du vet att det är dags när havstulpanerna är cirka fem millimeter stora och skalet har börjat hårdna. Det är viktigt att ta tag i det innan skalet hunnit bli allt för hårt.

– För att veta när det är dags har vi ungefär 100 observatörer längst Östersjöns kust som kollar, och sedan rapporterar till oss. Ser vi att det är på gång så går vi ut med en varning.

Så blir du av med havstulpanerna

Det är viktigt att tvätta bort havstulpanerna innan deras skal har hunnit bli allt för hårt. Svenska Båtunionen rekommenderar följande sätt för att slippa använda giftig bottenfärg:

  • Handtvätt — skrubba rent båten för hand med en borste.
  • Båttvätt — ta båten till en tvättanläggning för båtar.
  • Skrovduk — täck båtens underdel med en duk.
  • Båt på land — dra upp båten från vattnet under perioden då larverna fäster.
  • Semestra i sötvatten — havstulpaner lever bara i saltvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.