”Varning för pigga pensionärer, nyservade rollatorer och trimmade rullstolar” står det på varningsskylten utanför äldreboendet Pomona. Foto: SVT

Varningsskylt med ”pigga pensionärer” får kritik

Uppdaterad
Publicerad

En varningsskylt utanför äldreboendet Pomona, i Håbo, har skapat debatt bland kommunens äldre. Vissa uppskattar skylten medan andra tycker den är kränkande.

”Varning för pigga pensionärer, nyservade rollatorer och trimmade rullstolar” står det på den varningsskylt som sitter uppsatt inne på äldreboendet Pomonas område. Den trekantiga varningsskylten föreställer silhuetten av två äldre personer.

– Jag ser inget nöje i den här bilden, säger Per-Olof Renefalk som är ledamot i det kommunala handikapprådet, KHR.

Vill ta bort skylten

Per-Olof Renefalk är blind men har fått skylten beskriven för sig av personer som vänt sig till honom med kritik mot skylten. De flesta är kritiska mot att skylten är utformad som en varningsskylt.

– Om människor känner sig besvikna, oroade eller kanske kränkta, så finns det all anledning att ta bort skylten om den är placerad vid en offentlig byggnad, säger han.

Mycket trafik

Då Pomona tar emot många person- och varutransporter ville den kommunala fastighetsägaren Håbohus sätta upp en skylt för att informera trafikanterna om att många av de boende rör sig i området.

– Utgångspunkten till att vi satte upp skylten är att vi tycker att den är ett trevligt inslag, och att den är informativ. Jag har personligen svårt att se vad i skylten man skulle bli kränkt av, säger Mats Norrbrand, vd på Håbohus AB.

”Man lägger den på minnet”

Som SVT Nyheter Uppsala har rapporterat om tidigare har skylten också väckt många positiva reaktioner. En som tycker om skylten är Anny Holmberg, som bor på Pomona.

– Att den är lite annorlunda gör att man lägger den på minnet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.