Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forsmark. Foto: TT

Vattenfalls unika planer: Vill tillverka elektrobränsle i Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall planerar att producera elektrobränsle vid en ny anläggning i Forsmark. Det klimatvänliga drivmedlet, som framställs genom att återanvända koldioxid, ska användas för att tanka flygplan.

Den nya anläggningen är tänkt att ligga i ett skogsområde i närheten av kärnkraftverket i Forsmark. Sammanlagt kommer anläggningen att producera 80 000 ton elektrobränsle per år, vilket motsvarar en tredjedel av flygbolaget SAS:s globala årsförbrukning.

– Vi ska inte förlita oss på att övergången till elektrobränsle kommer att lösa hela klimatkrisen, men det är definitivt ett steg på vägen, säger Per Sundell, affärsutvecklare vid Vattenfall.

50 nya jobb

Projektet är ett samarbete med Shell och teknikföretaget Lanzatech, och Vattenfall räknar med att 50 nya arbetstillfällen kommer att skapas i Forsmark.

– Det är ett stort projekt med miljardinvesteringar. Målet är att anläggningen ska vara i drift 2027, säger Per Sundell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.