I Näs-Focksta handlar just nu mycket om vattnets vara eller inte vara. Ett hot om att det stängs av vilar över de arkitektritade husen i det exklusiva villaområdet.
– 2016 betalade vi 800 kronor i månaden i avgift, 9 600 kronor om året. Nu krävs vi på 22 500 kronor per år, och då har mycket plockats bort av det som ingick från början, sophämtning och sopsortering, säger Jon Forssman som bor i en friliggande villa.
Varför betalar du inte hela fakturabeloppet?
– För att den är oskälig. Vi betalar i dag en tusenlapp i månaden – det anser vi är mer än skäligt.
Det har gått 14 år sedan första tomten såldes, men boende har fortfarande inte kontroll över det gemensamma – vatten och avlopp, vägar, gatubelysning med mera. De 78 hushållen har inte tagit över gemenensamhetsanläggningarna, och kan inte påverka avgifterna.
Frågetecknen hopar sig
Slutkostnaden för övertagandet av de gemensamma anläggningarna vet ingen vad den landar på. Det ska avgöras i mark- och miljödomstolen. Det är också oklart om det kommer vatten i kranen på tisdagen.
– När exploatören inte får exakt som han vill så hotar han med att stänga av vattnet, säger Marlene Areskog som också bor i området.
Hon är inte imponerad av driften som orsakat flera vattenläckor under åren. Parterna talar nu med varandra via sina jurister. Fortfarande gäller dock att parterna är oense om kostnaderna.