Boende i Storvreta möttes av översvämmade trädgårdar. Foto: SVT

Uppsala vatten: Ett av de största rören i Storvreta som sprack

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15-tiden på torsdagen slutade ett antal hushåll i Storvreta att få vatten i kranarna. Efter drygt en halvtimme var vattnet tillbaka, men då hade flera boende fått sina tomter översvämmade med vatten.

– Det som sprack var ett av de största rören som vi har i Storvreta. Det sprack troligen på grund av att det är väldigt torrt i marken, rören spricker oftare då, säger Jonathan Sohl, kommunikatör på Uppsala vatten.

– Vi har fått in ett ärende på ett hushåll just nu som fått en översvämning, där skickade vi ut en pumpbil som ska hjälpa till.

Om fler hushåll fått skador i samband med läckan råder Uppsala vatten kunderna att kontakta sitt försäkringsbolag.

– Rekommendationen är att man först kontaktar sitt försäkringsbolag men att man även anmäler till oss. Det finns information via vår hemsida som går att följa och lämna in ett ärende för att få ersättning, säger Jonathan Sohl.

Vattnet missfärgat

Röret lagades inom en timme och vid 16-tiden släpptes vattnet på igen. Det kan vara missfärgat men det ska inte vara farligt.

– När det blir avbrott i vattenleveransen så tar det med sig några vattenpartiklar som sitter i ledningar förutom att det kan kännas lite som gruskorn med spolar man ett tag så är försvinner.

I klippet berättar Storvretabon Åskar Andersson om den sjö han möttes av när han kom hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.