Grundvattenreserven i Älvkarleby kan vara förorenad efter en brand. Foto: Christine Olsson/TT

Grundvattenreserv kan ha förorenats

Uppdaterad
Publicerad

Reservvattenverket i Älvkarleby är oanvändbar efter en brand. Det förvärrar läget i kommunen eftersom grundvattennivåerna redan är kritiskt låga.

Det är en brand i ett växthus som kan ha förorenat grundvattnet, uppger P4 Uppland. Eftersom det fanns plast, och eventuellt bekämpningsmedel, i växthuset kan grundvattnet i området ha blivit förorenade.

Gästrike vatten har tagit prover, men det kan ta flera veckor innan de har analyserats.

– Nu när vi har låga grundvattennivåer så kan vi komma till ett läge där vi vill utnyttja det här reservvattenverket, och där ser vi att vi har en begränsning just nu, säger Karolina Stenrot, processingengör på Gästrike vatten till P4 Uppland.

Det är låga grundvattennivåer i hela landet och i Uppsala län är hittills Östhammar, Älvkarleby och Heby värst drabbade. Där uppmanas kommuninvånarna att vara sparsamma med vattnet.

Läs mer: Mer regn enda lösningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.