Foto: SVT

Veckorna som skakade Uppsala – tuffa besluten bakom coronastrategin

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala län var först ut med att införa lokala restriktioner. Upptakten till det, och det som följde, är i dag känt – däremot inte hur diskussionerna innanför regionhusets väggar fördes.

SVT följde med Region Uppsalas hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler och Covidgruppen i slutna rum där besluten togs som påverkade hela regionen för all framtid. Se det unika materialet här.

1. ETT ROP PÅ HJÄLP FRÅN UPPSALA

Sverige har slappnat av efter den lugna sommaren och smittotalen är låga. Men i Uppsalaregionen kommer signalerna om att en andra våg är på väg. Smittskyddsläkare Johan Nöjd är den som ser att utvecklingen är på väg åt fel håll. De nyanlända studenterna festar in den nya terminen, men de är inte de enda som pekas ut när Mikael Köhler gästar SVT:s Morgonstudion. Klockan 12.48 den 20 oktober får SVT Uppsala ett oväntat sms.

2. ”NORGE OCH FINLAND HAR SKÖTT DET BÄTTRE”

En vecka har gått sedan de lokala råden infördes i Uppsala. Ändå rapporteras det om trängsel och överfulla bussar. Smittokurvan fortsätter att peka uppåt, och innanför regionhusets dörrar resonerar man kring hur man ska få fler länsbor att följa råden. Mikael Köhler inspireras av de nordiska grannländerna, och presschefen Jessica Elgenstierna trycker på vikten av att ge svar. Till sist får Mikael Köhler ett uppskattat mejl.

3. ”NÄST FLEST PROVER I LANDET RÄCKER INTE”

För få provtagningstider och för långa svarstider ställer till det, och förtroendet för regionen riskerar att skadas. Mikael Köhler letar lösningar hemma i Falun. Covidgruppen inser att det inte räcker att ta näst flest prover i landet om man vill få kontroll på smittspridningen. Till sist får Fredrik Settergren, ansvarig för provtagningsenheten, ge besked man inte ens vågat drömma om.

4. ”VI SKA INTE HA EN TREDJE VÅG”

Det har gått ett år sedan det första coronafallet konstaterades i Kina. Över 300 personer har nu dött av covid-19 i Uppsala län, och Mikael Köhler berättar om ett dödsfall som gjort starkt avtryck i hans liv. Den andra vågen kan ha nått sin topp och Covidgruppen ingjuter hopp genom att sikta mot ett midsommarfirande.

Viktiga händelser under andra vågen

1 september: Region Uppsala lämnar stabsläget

30 september: Coronasmittan ökar i Uppsala län

20 oktober: Skärpta allmänna råd införs i Uppsala län

2 november: Antalet smittade ökar kraftigt

3 november: Antalet IVA-patienter har fördubblats sedan nya råden infördes

10 november: Region Uppsala går upp i förstärkningsläge

16 november: Provtagningen utökas och en provtagningsbuss rullar ut i länet

19 november: Smittspridningstakten ser ut att plana ut

3 december: På Region Uppsalas presskonferens meddelar Mikael Köhler att det finns ”små tecken till ljusningar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet