Det har hettat till mellan Mohamad Hassan (L) och Ilona Szatmári Waldau (V) på twitter. Foto: SVT/Montage

Mohamad Hassan (L) på Twitter: ”Alla har råd med en segelbåt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett Twitterinlägg gällande segelbåtar skrivet av Mohamad Hassan, Liberalernas gruppledare och kommunalråd i Uppsala, har fått Ilona Szatmári Waldau, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och Uppsalabo, att reagera.

Det hela började med att Mohamad Hassan (L) svarade på ett inlägg från en person på Twitter som löd:

Hur kan det finnas så många segelbåtar och seglare? Är det inte.. jättedyrt?”

Som svar twittrade Mohamad Hassan (L) följande:

”Har seglat i ~25 år & kan säga att alla har råd med en segelbåt, nivån lägger man upp själv! Alla borde få uppleva den fridfulla & fina svenska skärgården. Bilden är tagen i torsdags. Är ni ute runt Herräng, Grisslehamn eller Öregrund hojta till. Ni får göra ett studiebesök”.

”Oschysst angrepp”

Inlägget fick Ilona Szatmári Waldau (V) att reagera i en tweet:

”Det finns de som inte har råd med gympadojor till sina barn men enl L:s kommunalråd i U-a har alla råd med segelbåt, olika verkligheter”.

Mohamad Hassan (L) svarade:

”Nu hårdrar du mitt inlägg för att nå ett syfte, mycket tråkigt & oschysst angrepp. Du vet hur mycket jag jobbar för de socialt utsatta. Mitt inlägg handlar om att i valet mellan en resa, köpa husvagn, stuga eller en annan aktivitet så är en segelbåt billigare. Lägg rätt debatten”.

Ilona Szatmári Waldau (V) svarade tillbaka:

”Du skriver att alla har råd, inte att de som har råd att åka bort på semester kan välja segelbåt. Idag finns det många som inte kan åka bort och som inte ens har semester”.

”Politiker bör tänka sig för”

Ilona Szatmári Waldau (V) uppger till SVT Nyheter Uppsala att det var formuleringen ”alla” som fick henne att invända.

– Det stämmer ju inte. Trots hårt arbete finns det människor som inte ens har råd att köpa skor, säger hon.

Om att hon enligt Mohamed Hassan (L) ”hårdrar” hans inlägg säger Ilona Szatmári Waldau (V):

– Han svarar att han menar att alla som har råd att åka på resa har råd med en segelbåt, vilket är något annat. Men då får han skriva det.

– Jag tror inte att Mohamed Hassan tillhör de som faktiskt tror att alla människor har råd med segelbåt. Men Twitter är offentligt. Som politiker bör man tänka sig för vilka signaler man sänder ut, säger Ilona Szatmári Waldau (V).

”Tråkig bild som målas upp”

Mohamed Hassan (L) säger att han tycker att debatten har vridits på ett felaktigt sätt.

– Om Ilona Szatmári Waldau hade menat väl hon kunnat be mig att utveckla mitt svar. Vi båda arbetar med frågor som rör social utsatthet, och kämpar för samma sak. Nu gör hon detta till en debatt mellan vänstern och det borgerliga.

Men vad menade du med inlägget?

– Jag tror att människor förknippar segelbåtar med rikedom. Men så är inte fallet. Du kan köpa en båt som kostar från noll till tusentals kronor, vilket innebär att segling kan vara tillgängligt för många. Hade jag skrivit att ”alla kan köpa ett tält” hade folk inte reagerat. Ett tält kostar också från noll till tusentals kronor.

Mohamed Hassan (L) menar att det är tråkigt att det målas upp en bild av honom som att han saknar verklighetsförankring.

– Det är långt ifrån sant. Jag har gjort en klassresa och vet hur det är att behöva vända på varenda krona. Jag ville uppmärksamma människor på att segla kan vara ett billigt sätt att uppleva Sverige på – för alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer