Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oväntat mötte Veronica en björn på väg 292 mellan Gimo och Hargshamn. ”Hoppas verkligen att den hittade ut i skogen igen”, säger hon. Foto: Mikael Fritzon/TT/Läsarbild

Veronica om mötet mitt i natten: “Herregud det är en björn”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten skenade en björn över vägen framför bilen. “Man blir chockad”, säger Veronica som såg djuret på nära håll mellan Gimo och Hargshamn.

Det var vid midnatt natten mot onsdag som Veronica lyckades fånga björnen på video. Snabbt postade hon klippet i en lokal facebook-grupp för att varna andra om att björnen var fast på fel sida av viltstängslet på väg 292 mellan Gimo och Hargshamn. 

– Jag trodde först att det var ett vildsvin men djuret rörde sig så konstigt och när det sprang rakt över vägen så såg jag att det var en björn, säger hon. 

Hur kändes det att se den på nära håll? 

– Man blir chockad! Det är första gången som jag ser en björn i området. Jag hoppas verkligen att den hittade ut i skogen igen.

Tidigare björnattack i området

I januari tidigare i år skadades en jägare i området. Länsstyrelsens utredning visade att det sannolikt var en björn då man bland annat hittade två björniden i närheten av incidenten. Bedömningen var dock att det inte fanns någon ökad risk att vistas i området och man beslutade inte om någon skyddsjakt.

Om du sitter i bilen: Sitt kvar. Gå inte ut för att fotografera. Försök inte att klappa en björnunge som kanske uppehåller sig vid vägkanten. Björnhonan har starka beskyddarinstinkter och är säkert inte långt borta.

Om du är ute med hund: Håll hunden kopplad. Risken finns att en lösspringande hund stöter på en björn. En hund som är otillräckligt tränad för att möta en björn kan lätt råka i panik och springa tillbaka till ägaren för att ta skydd. Björnen kan då upplevas som hotfull av hundägaren, även om det är hunden som framkallat björnens ilska.

Om björnen fortsätter mot dig: En provocerad björn kan göra ett utfall mot dig, vilket ofta är ett skenanfall. Du bör tydligt markera för björnen att du har fredliga avsikter. Tala lugnt ut i luften och undvik att göra rörelser som björnen kan uppfatta som hotfulla. Dra dig lugnt tillbaka ifrån platsen samma väg som du kom, men spring inte.

Om björnen går till attack: Gör ett sista försök att distrahera björnen. Släng något framför den. Om det inte hjälper, då återstår bara att lägga sig ner på marken och spela död. Lägg dig i fosterställning eller på magen och knäpp händerna över nacken för att skydda huvudet. Genom att göra dig så liten som möjligt och vara helt passiv minimerar du hotbilden för björnen.

Källa: Viltskadecenter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.