Vetenskapsfestival bjuder på (bad)bombtillverkning

Uppdaterad
Publicerad

För femte året i rad anordnar Uppsala universitet en vetenskapsmässa för att insperera, entusiasmera och lära barn om vetenskap.

När SVT Nyheter Uppsala kliver in på Fyrishov i Uppsala är Scifest redan i full gång. I Bitopias monter sitter grupper av barn runt lådor av sand för att gräva fram fosiler och ta reda på under vilken tid djuret levde.

– De får gräva fram och undersöka fossil och sedan försöka luska ut vilken tidsperiod det kan röra sig om i de olika lådorna, säger Anna Lagerqvist, naturpedagog vid Biotopia i Uppsala.

I en annan monter hittar vi Julia Svensson som står med armarna runt en stor kula. Det gör att hennes hår står rakt upp.

– Det känns lite läskigt och obehagligt. Men spännande, säger hon.

Huvudarrangör av Scifest är Uppsala Universitet. Festivalen arrangeras för femte året i rad och har fler workshops, montrar, shower och expriment än någonsin. På två plan kan barnen gå runt och titta, testa, känna och experimentera för att bättre förstå hur saker fungerar. Mässan växer för varje år. Under de tre dagar som festivalen pågår väntar sig arrangörerna minst 8000 besökare.

Zombieexpert, badbomber och osynilg energi

Årets program bjuder på vitt spridda ämnen. Bland annat är Örsundsbrobon och zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer på plats för att ge lite kött (!) på benen när det gäller zombiekunskap, forskare som under live-experiment ska visa osynlig energi från besökarna, och dessutom bjuds det på tips för bombtillverkning. Badbombstillverkning, ska understrykas.

Ett populärt inslag är Science slam. Forskare som får fem minuter på sig att presentera sin forskning på ett slagkraftigt sett. Bäst presentation vinner, framröstad av publiken.

Tusentals elever kommer att få möjligheten att besöka mässan under torsdag och fredag, och på lördag är mässan öppen för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.